Bli med inn på samtalekjøkkenet

I et Riis-hus har man god plass på kjøkkenet. Derfor passer samtalekjøkkenet perfekt.
28.06.19

Kjøkkenet er ikke lenger kun et sted man lager mat, men en sosial sone i like stor grad som stua. Det er et sted man inviterer folk inn, hvor man har god plass til å være sosial mens man holder på med matlaging. Samtalekjøkkenet er blitt mer populært de siste årene og kan komme i mange varianter, gjerne med en stor kjøkkenøy. Felles for de alle er romsligheten og den åpne planløsningen. Derfor passer de perfekt i et Riis-hus.

Vi har snakket med Jonny Groth og Malin Skjervagen Kristoffersen i Kvik Lillestrøm som forteller oss mer om årets kjøkkentrender. De forklarer at det er viktig å ha god arbeidsplass på en kjøkkenøy, noe som er lett å glemme når man skal designe et nytt kjøkken. Derfor råder de alltid kundene til å tenke på funksjon og ikke bare design. For eksempel så er det langt mer praktisk med en koketopp på kjøkkenøya enn en vask. Grunnen til dette er at man oftere vil lage mat sammen med andre enn å vaske opp, og hvis man skal lage mat med andre er det fint å slippe å måtte snu ryggen til. Funksjon er derfor et viktig tema når man designer et nytt kjøkken, og spesielt et samtalekjøkken.

Integrerte løsninger og teknologi

Jonny og Malin forteller om de integrerte løsningene som har kommet i tråd med teknologiutviklingen. Blant annet har det kommet en rekke nye løsninger med koketopper og ventilatorer. De usynlige koketoppene er integrert i benkeplaten og styres av noe som kan sammenlignes med en projektor i taket. Denne varianten er utviklet slik at du selv kan velge hvor på benkeplaten koketoppen skal være. I tillegg er den utstyrt med en teknologi som gjør at du kan legge en matvare på benken og få opp en meny av forslag til hva du kan gjøre. Ventilatorer kan også integreres slik at den blir så godt som usynlig. De trenger ikke lenger å monteres på veggen, felles ned fra taket, eller opp fra benkeplaten. Den kan enten integreres i koketoppen eller monteres i taket, hvor den ikke bygger ned mer enn en centimeter. Dette er bare starten på hva som vil komme på markedet av usynlige løsninger.

Som en del at et mer rent design, finnes det også løsninger som gjør at du ikke lenger behøver så mange kjøkkenapparater på benken. Vannkokeren, for eksempel, er det bare å glemme. Det nye nå er å kunne få kokende vann rett fra springen. Dette er en teknologi fra Nederland som har vært på markedet noen år, men som først nå har kommet til Norge. Kokende vann fra springen gir mange fordeler. Blant annet vil man kunne skylle bestikk og lignende for å drepe bakterier. Den er også mer energieffektiv, hvor man kun bruker den mengden kokende vann man trenger. I tillegg behøver man ikke å bruke energi på å koke opp vannet på kokeplaten, noe som også sparer deg tid i hverdagen.

Designtrender på kjøkkenet

Jonny og Malin trekker også frem en rekke designtrender på kjøkkenet. De forteller at overskapene forsvinner mer og mer, og at folk heller vil ha rene vegger. Noen velger åpne hyller som kombinerer oppbevaring og dekorasjon istedenfor lukkede overskap. Mange velger også høyskap, og gjerne på en hel vegg. Dette kombineres med en kjøkkenøy for å gjøre samtalekjøkkenet komplett. En annen tydelig trend er vinskap. Disse skal være synlige og vendt mot stuen. Nye størrelser gjør det lettere å få vinskapene inn kjøkkenløsningen, og bidrar til et helhetlig design.

Når det gjelder materialer og farger forteller Jonny og Malin at flere og flere velger å ha et tofarget kjøkken, hvor for eksempel en vegg med høyskap er én farge, mens kjøkkenøya er en annen. Frontene på kjøkkenskapene skal være matte, for høyglans er ikke lenger populært. Noe mange forbinder med matte overskap er fingermerker, men Jonny og Malin forteller at det nå har kommet en ny teknologi som gjør at man unngår disse uheldige merkene. Strukturerte overflater har variert i popularitet, men dette er også på vei inn igjen. Det samme er fliser. Ventilatoren skal, som nevnt ovenfor, gjerne være usynlig, og hvis ikke så skal den være et smykke i rommet. Den skal helst være messingfarget, enten blank eller børstet, for messing er noe som virkelig er tilbake.

Jonny og Malin forteller også om de forskjellige nyhetene og trendene innen benkeplater. Disse skal være tynnere enn hva man har sett tidligere, og gjerne mellom 1,2 og 2 cm. Her finnes det mange varianter å velge mellom. To nyheter er keramikk og kompaktlaminat. Det aller beste med benkeplater av keramikk er at de tåler varme, noe grafitt og stein ikke nødvendigvis gjør. Dette er den eneste vedlikeholdsfrie benkeplaten som tåler varme og har lang levetid, som ikke sprekker eller tørker ut. Den kommer også i 7 forskjellige farger og utførelser. Kompaktlaminat er en svært slitesterk laminat med en tykkelse på 1,2 cm. Jonny og Malin forteller at laminat fortsatt er det mest populære alternativet, mye på grunn av prisen. Nå har den også en limet, nesten sveiset kant både over og under, og den vil derfor ikke sprekke opp i kantene.

Høyde er også et tema innen kjøkkentrender, forteller Jonny og Malin. Kvik har vært tidlig ute med høyere benkeskap. Tidligere har man forsøkt å utnytte plassen med gulvskuffer, men dette er ikke særlig heldig for høye nordmenn. Derfor har de valgt 80 cm høye skrog istedenfor den standardiserte på 70 cm. På denne måten utnytter man også plassen i høyden, hvor man har plass til en helt ny skuff som er lettere tilgjengelig enn de på gulvet. Dette er noe man kommer til å se mer av, hvor blant annet IKEA har valgt å følge etter. Høyde er også noe å tenke på når det gjelder plassering av komfyrer. Disse skal helst være midt på veggen, gjerne på en hel vegg med høyskap. Komfyrene har nå dører som trekker seg inn på undersiden, slik at tilgjengeligheten og matlagingen blir mye enklere. Det finnes også en rekke andre smarte løsninger på innmaten i skap og skuffer, hvor temaet igjen er tilgjengelighet, oversikt og enkelhet.

Årets kjøkkentrender

Årets kjøkken skal altså være romslig og sosialt, slik at det blir et fullverdig samtalekjøkken. Dropp overskapene, fyll en hel vegg med høyskap og velg en stor kjøkkenøy i en høyde på 80 cm. Plasser komfyren midt på høyskap-veggen, koketoppen på kjøkkenøya, og velg smarte, integrerte løsninger. På denne måten får man et rent uttrykk på kjøkkenet uten for mye kjøkkenapparater på benken. Velg en tynn benkeplate, gjerne i nyheten keramikk. Med matte fronter, fliser på veggen og detaljer i messing er du i mål. For flere gode råd, besøk Kvik Lillestrøm.

Hvitt kjøkken i hus fra Riis Bygg. Foto.